marți, 2 iunie 2009

Zodia Gemeni

22 mai - 21 iunie

Caracteristica generala a zodiei Gemeni: semn pozitiv, masculin
Element definitoriu pentru zodia Gemeni: Aer
Calitate definitorie pentru zodia Gemeni: semn Mutabil (flexibilitate)

Planetele si zodia Gemeni

  • Planeta guvernatoare: Mercur
  • Planeta carierei profesionale: Neptun
  • Planeta dragostei: Jupiter
  • Planeta câstigurilor financiare: Luna
  • Planeta sanatatii si a muncii: Pluton
  • Planeta casei si a familiei: Mercur

Culorile zodiei Gemeni: albastru, galben
Pietre pretioase caracteristice pentru zodia Gemeni: agata, acvamarin
Metale caracteristice pentru zodia Gemeni: mercur
Ziua cea mai favorabila pentru zodia Gemeni: miercuri

Principalele calitati ale zodiei Gemeni: excelente capacitati de comunicare, agilitate mentala, capacitate de a învata rapid
Cea mai puternica dorinta a nativului din zodia Gemeni: comunicarea
Defecte ale nativului din zodia Gemeni: superficialitate, bârfa, exprimare neglijenta cu care poate jigni, utilizarea cuvintelor pentru a dezinforma sau a induce în eroare

Relatii între zodia Gemeni si alte zodii

  • Compatibilitate generala foarte buna cu zodiile: Balanta, Varsator
  • Compatibilitate generala redusa cu zodiile: Fecioara, Sagetator, Pesti
  • Compatibilitate foarte buna pe plan profesional cu zodia: Pesti
  • Compatibilitate foarte buna pe plan emotional cu zodia: Fecioara
  • Compatibilitate foarte buna pe plan financiar cu zodia: Rac
  • Compatibilitate foarte buna pentru casatorie si/sau parteneriate cu zodia: Sagetator
  • Compatibilitate foarte buna pentru proiecte de creatie cu zodia: Balanta
  • Compatibilitate foarte buna pe plan spiritual cu zodiile: Taur, Varsator

Personalitatea zodiei Gemeni

Nativul Gemeni este sensibil, energic, comunicativ, iubeste schimbarile; este sociabil, dar adesea indecis. Un nativ Gemeni este mobil, se adapteaza usor, este curios, interesat de multe lucruri, este mediatorul înnascut. Este sociabil si cauta permanent latura vesela a vietii. Bunatatea, talentul diplomatic si negustoresc si usurinta în exprimare îi permit sa abordeze cu succes multe domenii. Nativului Gemeni i se poate reprosa orice în afara faptului ca ar fi plicticos. Activ si creativ, el cauta fascinantul si neobisnuitul.

Daca interesele de moment sunt prea puternice, atunci nativul Gemeni se orienteaza dupa cum bate vântul. Un nativ din Gemeni fuge dupa doi iepuri si îsi schimba comportamentul în functie de starea de spirit. Din acest motiv, e nehotarât si instabil, nu e întotdeauna ordonat si statornic în viata. Defectele cele mai frecvente ale nativului din zodia Gemeni sunt agitatia, lipsa concentrarii si infidelitatea, motivate de temperamentul sanguin.

Sanatate : La nativul din zodia Gemeni, sunt sensibili nervii, bratele, mâinile, întregul aparat locomotor si organele respiratorii.

Delta Dunarii
Configuratie geografica, clima si ecosistemele Deltei:
Coordonatele geografice ale Deltei Dunarii sunt intre 44047'25" si 45037'30" latidudine nordica si intre 28044'25" si 29046'00" longitudine estica. Prin Delta trece paralela de 450, care are semnificatii climatice asociate cu un teritoriu de o mare diversitate (predominant amfibiu) influentat de Marea Neagra. Suprafata Deltei Dunarii (a doua din Europa dupa delta fluviului Volga) este de 4 170 kmp din care 3 445 kmp (82%) se gaseste pe teritoriul Romaniei, iar restul de 18% in Ucraina.

Configuratie geografica pastreaza caracteristicile deltelor, Delta Dunarii fiind o regiune plana (o campie aluvionara in formare) cu o inclinare mica de la est la vest (0.006% intre Tulcea si Sulina este o distanta de aproximativ 60 de km rezulta o diferenta de nivel de 3.6 m). In raport cu nivelul Marii Negre, 20.5% din teritoriul deltei se gaseste sub acest reper, iar 79.5% deasupra acestuia. Cea mai mare intindere o au suprafetele situate intre 0 si 1 m (54.5%), dupa care urmeaza cele intre 1 si 2 m (18%). Cele mai mari inaltimi se gasesc pe grindurile marine (Letea 12.4 m, Caraorman 8 m), iar adancimile mai mari se intalnesc pe bratele Dunarii (-39 m pe Chilia, -34 m pe Tulcea,-26 m pe Sfantu Gheorghe, -18 m pe Sulina). In lacurile Deltei adancimea nu depaseste 3 m, cu exceptia lacului de meandru Belciug care are 7 m. Altitudinea medie a deltei este de +0.52 m.
Clima Deltei datorita pozitiei geografice si a prezentei Marii Negre este temperat continentala cu influente pontice. Caracterul continental al climei este predominant, chiar daca se gaseste langa mare si in interiorul Deltei sunt suprafete intinse cu apa. Toamna si primavara se produc furtuni puternice datorita vanturilor din nord-est. Temperatura medie anuala este de 110C (-10C in ianuarie, 220C in iulie). Valorile principalilor parametri climatici comparativ cu teritoriul Romaniei;
  • cea mai mare stralucire a soarelui 2 500 de ore/an (Sfantul Gheorghe);
  • cea mai mare radiatie solara 135 kcal/cmp - an;
  • cele mai multe zile senine 150-160 zile /an;
  • cea mai redusa nebulozitate;
  • cea mai mare cantitate de precipitatii in 24 de ore (690 mm pe grindul Letea in 1924);
  • cea mai mica cantitate de precipitatii (la Sulina in 1920);
  • cel mai mare grad de ariditate;
  • cea mai mare umezeala relativa a aerului (80%);
  • cea mai mare valoare medie anuala a evapotranspiratiei (Tulcea in 1990).
Ecosistemele Deltei Dezvoltarea unei faune diversificate si formarea grindurilor, lacurilor, garlelor si terenurilor mlastinoase a dus la nasterea unor ecosisteme unice. Dintre cele peste 30 de ecosisteme cele mai importante sunt;
  • ecosistemul apelor curgatoare: bratele Dunarii, canale si garle, care acopera 2.5% din suprafata Deltei. Dunarea are in prezent trei brate prin care se scurge in mare: Chilia, Sulina, Sfantul Gheorghe Cele mai importante canale sunt: Litcov, Crisan - Caraorman, Pardina, Vatafu, Mila 35, iar cele mai cunoscute garle sunt: Perivolovca, Sontea, Lopatna, etc.
  • ecosistemul apelor stagnante: lacurile, japse, canale si garle impotmolite, care reprezinta 10% din spatiul deltaic. Cele mai mari lacuri sunt: Dranov (21,5 Kmp), Rosu (14,4 Kmp), Gorgova (13.7 Kmp), Lumina (13.6 Kmp), Isac (11 Kmp). 50 de lacuri au dimensiuni mai mari de 100 ha, iar numarul lacurilor naturale cu suprafata mai mare de 1 ha este aproximativ 670. Cel mai mare complex lagunar din Europa este Razim-Sinoe (731 Kmp).
  • ecosistemul suprafetelor mlastinoase si inundabile (al stufariilor si plaurului), situate intre -0.5 si 1 m ocupa 67% din suprafata Deltei.
  • ecosistemul grindurilor: grinduri marine: Caraorman, Letea, Raducului, Saraturile (au o pozitie transversala pe bratele Dunarii, 270 Kmp 8%), si grinduri fluviale (insotesc bratele Dunarii si garlele principale 200 Kmp, 6%);
  • incinte amenajate pentru culturi agricole, plantatii silvice si crescatori piscicole, care 1991 reprezentau 30% din suprafata Deltei. Aceste amenajari au schimbat total peisajul deltaic, iar unele dintre ele datorita ineficientei economice sunt prevazute a fi reintegrate in regimul hidrografic natural. Aceste 30 de procente de modificari aduse ecosistemelor naturale, de redirijare a regimului hidrografic, isi au ecoul, intr-o mare masura, in regresul tuturor speciilor de pesti din Delta.
  • Dea lungul istoriei Dunarea a cunoscut mai multe denumiri: "Danubius", "Istrus", "Histru", "Danare", "Donaris", "Phisos", "Rio Divino".
    Napoleon Bonaparte considera ca este
    "Le roi des fleuves de l'Europe".
    Herodot din Halicarnas
    scria intr-una din lucrarile sale : "Intre fluviile care au renume si care sunt navigabile cand vii de la mare este si Istrul..."
    II. Curiozitati

    Al 2-lea fluviu al Europei (dupa Volga) si al 26-lea din lume, Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) si se varsa in Marea Neagra in apropierea padurii Caraorman, care in limba turca insemna tot Padurea Neagra.
    Dunarea strabate
    10 tari si 4 capitate ale Europei, avand un bazin hidrografic de 820 000 de kmp populat de circa 80.000.000 de locuitori.
    Din lungimea Dunarii de
    2860 de km, pe parcursul carora aduna afluenti din 17 tari, mai mult de o treime sunt pe teritoriul Romaniei (1075 Km).
    Debitul Dunarii este de aproximativ
    6300 mc/s.
    click pentru a vedea poza mai mare
    Dunarea in dreptul intersectiei bratelor Sulina si Sfantul Gheorghe.
    III Bratele Dunarii

    In trecut Dunarea avea mai multe brate: potrivit lui Herodot" Istrul" avea cinci brate, Ptolemeu vorbea de sase brate, Polybiu sapte brate, etc. Datorita unui proces natural de colmatare astazi exista 3 brate prin care Dunarea construieste continuu Delta.

    Chilia este cel mai lung brat 120 Km si cel mai viguros prin faptul ca preia 58% din debitul Dunarii. Avand multe ramificatii si ostroave acesta este cel mai tanar brat, inregistrand si cea mai mare adancime 39 de m. Bratul Chilia este folosit pentru navigatie, cele mai importante porturi fiind Ismail si Valcov.
    Sulina, in urma adanciri si corectari unor meandre este folosit cu predilectie pentru navigatie. In urma acestor lucrari care au avut loc intre 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 de km la 64 de km, iar volumul de apa scurs s-a dublat (18% in prezent), adancimea minima fiind de 7 de m, iar cea maxima de 18 de m.
    click pentru a vedea poza mai mare Bratul Sulina in
    dreptul localitatii
    Crisan.
    Sfantul Gheorghe este cel mai vechi brat, care transport 24% din volum de apa si aluviuni. Cea mai mare adancime pe acest brat este de 26 de m. Si acest brat a suferit transformari prin taierea unui numar de sase meandre, lungimea sa scurtandu-se la 70 de km.








.

luni, 1 iunie 2009

Baruri si terase in Oradea
Intamplarea face ca in aceste zile sa prind mai multe baruri sau terase din Oradea, fara sa-mi fi propus macar. Cat le am proaspete in memorie, o sa recapitulez pentru stiinta altora, care intentionat, nu ca mine, incearca sa-si petreaca timpul si sunt indecisi.
1. Coliba lu` Horea, reloaded. Am mai fost pe acolo dar n-am ramas cu poze. Locul e superb, mancarea un pic peste mediu ca pret dar foarte buna, aer curat, muzica original romaneasca sau balade rock ocazional.
2. Crema Caffe, pe fosta Castanilor, actualmente Jiga. Au Dr Pepper si probabil cea mai buna cafea din oras. Ambienta data de castanii imensi e perturbata ocazional de greii soselelor(aka fokin `tards).
3. Why Not pentru mine ramane cea mai buna pizza din oras, un pic prea consistenta pentru gusturile fine ale pretentiosilor dar acompaniata de zambetul primitor al sefei (szia Tunde) si de ofertele ingenios gandite.
4. Zepp, langa clubul Constructorul, se vrea un bar de rockeri, cu bere buna la halba si pereti scrisi de clienti, gen cafenele Budapesta, Viena, Paris. Are o ambianta aparte, colorata de clientii tatuati si pusi mereu pe glume.

why not - combinatii utile why not - combinatii utile 2

Greva profesorilor 2009
Greva profesorilor a fost suspendata .

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, miercuri, că în urma discuţiilor, conflictul de muncă a fost suspendat atât timp cât se respectă toate prevederile acordului convenit cu Ministerul Educaţiei. Liviu Pop a spus că tezele vor fi date şi că nu se doreşte să se afecteze situaţia elevilor. "Va fi respectat calendarul tezelor", a declarat Liviu Pop. Potrivit acestuia, greva va fi suspendată - pentru că sindicaliştii nu au vrut să o anuleze - , atât timp cât vor fi respectaţi termenii acordului. În caz cntrar, vor fi erluate protestele, a declarat Pop. Răzvan Bobulescu, liderul "Alma Mater" a declarat, miercuri, că a semnat acordul cu Ministerul Educaţiei, precizând că, punctul din document vizând reluarea protestelor în cazul nerespectării acordului a fost introdus la propunerea lui. "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au semnat, de asemenea acordul.